24 Eylül 2014 Çarşamba

Film Molası / Goethe'nin İlk Aşkı




Adı : Goethe'nin İlk Aşkı
Yönetmen : Philipp Stölzl
Tür : Dram
Yapım Yılı : 2010
Ülke : Almanya
Orijinal Adı : Goethe!
Oyuncular : Alexander Fehling,
                  Miriam Stein,
                  Moritz Bleibtreu
Imdb Puanı : 6,7/10 
Süre : 1s 44dk


"Nasıl oluyor da insanı mutlu eden bir şey aynı zamanda yıkımının da nedeni oluyor?" 
(Genç Werther'in Acıları, Goethe)


Bu sefer sizlere daha önce neden izlemedim ben bunu acaba dediğim bir filmden bahsedeceğim. "Goethe'nin İlk Aşkı" gerçekten harika. Dönemin genel özellikleri ve burjuvanın o dönemdeki önemi çok başarılı bir şekilde filme yansıtılmış gerçekten. Keza oyunculuk ve oyuncuların o muhteşem kıyafetleri filmi daha da güzel yapmış. Aslında film bir nebze biyografi özelliği de taşımıyor değil ama öyle güzel bir açıdan ele alınmış ki hiçbir anı sıkıcı ve bayağı olmamış. Bu açıdan da benden tam puan aldı. 




''Kendi içime dalıyorum ve içimde bir dünya buluyorum."
(Genç Werther'in Acıları, Goethe)





Konusu :

Film, Alman ve dünya edebiyatı için büyük önem taşıyan aynı zamanda Almanya'daki Fırtına ve Coşku döneminin en önemli temsilcilerinden biri olan Johann Wolfgang von Goethe'nin ünlü eseri "Genç Werther'in Acıları"na da konu olmuş olan aşkını anlatıyor. 

Goethe, hukuk doktorası sınavında başarısız olunca ve "Götz von Berlichingen" isimli eserini yayın evine gönderdikten sonra da red cevabını alınca babasının zoruyla bir kasabadaki hukuk bürosunda stajyer olarak çalışmaya başlar.

Hukuk çalışmalarının yanında edebiyatla da ilgilenen Goethe, Charlotte Buff adında çok güzel bir kızla tanışır ve ona aşık olur. Devamlı Lotte ile mektuplaşan Goethe bu arada üstünde çalışan avukat Kestner ile arkadaş olur. Kestner, Goethe'den sevdiği kıza nasıl yaklaşması gerektiğiyle ile ilgili nasihat bile alır. Bu sırada Lotte'nin babası kızını zengin birisiyle evlendirip, kendisinin ve çocuklarının geleceğini güvence altına almak istemektedir. Gel gör ki bu kişi Kestner'dir. Goethe bunu öğrenince büyük bir hayal kırıklığına uğrar ve Kestner ile arkadaşlıkları tamamen biter. 


Bu sırada Goethe'nin en yakın arkadaşı Wilhelm Jerusalem de evli bir kadına aşık olur ama kadın kocasını seçer. Bunun üzerine Wilhelm, intihar eder. Arkadaşının ölümüyle iyice sarsılan Goethe, Kestner yüzünden hapse girer. Hapiste geçirdiği süre boyunca Lotte'ye olan imkansız aşkını anlattığı "Genç Werther'in Acıları" adlı kitabını yazar ve Lotte'ye yollar.

Hapisten çıkıp memleketine döndüğünde ise Lotte'nin kitabını yayınlattığını ve herkesin kitabını okuduğunu ve çok ünlü bir yazar olduğunu görür. Hatta ülkedeki gençler Goethe gibi giyinmeye başlamış, intihar vakalarının sayıları artmıştır.


"Çok şeylere sahibim. Ama onu düşünmek her şeyimi silip götürüyor. Nelerim var! Fakat onsuz her şey bana hiç oluyor..."(Genç Werther'in Acıları, Goethe)



KEYİFLİ SEYİRLER :)

1 yorum:

  1. izlenecekler listesinde yerini aldı , az daha soğuklar beklenmekte:D

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...