11 Ağustos 2014 Pazartesi

Film Molası / The Grand Budapest Hotel-Büyük Budapeşte Oteli




Filmin Adı: Büyük Budapeşte Oteli
Yıl: 2014
Yönetmen: Wes Anderson
Tür: Komedi, Dram
Ülke: İngiltere, Almanya
Imdb: 8,2/10




Öncelikle bu film ünlü Avusturyalı yazar "Stefan Zweig"ın notlarından esinlenerek yapılmıştır. Benim bu filmi merak etme sebebim de buydu tabi ki...

Nazi dönemindeki Avrupa'nın farklılaşması, farklı ve komik bir şekilde arka plana yerleştirilmiştir. Filmin tamamı Almanya'da Görlitz ve Saksonya eyaleti etraflarında çekilmiştir. Otelin içi için Görlitzer Warenhaus yapısı kullanılmıştır.

Şubat 2014 'te 64. Berlin Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü Gümüş Ayı ödülünü kazanmıştır. 

Filmin Konusu:

Filmin başlangıcı tam benim sevdiğim gibi bir başlangıçtı çünkü günümüzde bir genç kız bir anıta yaklaşır ve oradaki bir banka oturup yazarın Büyük Budapeşte Oteli'ne yaptığı bir ziyareti anlattığı kitabı okumaya başlar. Anlatım içinde anlatım misali yazarımız 1968 yılında Alp dağlarında hayali bir ülke olan Zubrowka Cumhuriyeti'ndeki otele gider. Savaş sonrası olduğu için otel harap ve terk edilmiş gibidir. Çok az sayıda müşterisi vardır. Bir gün otelin sahibi Sıfır Mustafa otele gelir, yazarımızla bir akşam yemeğinde buluşur ve kendi hikayesini, otele nasıl sahip olduğunu ve bu harap haldeki oteli neden hiç kapatmak istemediğini anlatmaya başlar...



Burada film bizi 1932 yılına götürür, yani savaş yıllarına... O zamanlarda şimdiki otelin sahibi Mustafa otelde lobi görevlisi olarak çalışmaya başlamıştır. Zubrowka savaşın eşiğindedir ama otelde bu hissedilmemektedir. Otelin ünlü odacısı Gustave'ın tek derdi otele gelen müşterileri memnun etmek, yaşlı ve zengin olanlarla birlikte olmaktır. Bu yaşlı ve zengin olanlardan bir tanesi de Madam Céline Villenueve Desgoffe und Taxis'tir. Bir gün bu sevdiceğinin öldüğünü öğrenen Gustave, yanına Mustafa'yı da alarak onu ziyarete gider. Gittiği sırada ise tam kadının vasiyetnamesi okunmaktadır ve Gustave ünlü Elmalı Çocuk tablosunu ona bıraktığını öğrenir. Bütün ailenin tepkisini alan Gustave ve Mustafa, tabloyu çalıp oradan kaçarlar ve film bu olayın üzerinden gelişmeye başlar. 

Bu yolculuk sırasında Gustave ve Mustafa arasında büyük bir dostluk gelişir ve bize merhameti, arkadaşlığı ve birliği gösterirler. Gustave rolündeki Ralph Fiennes ve Sıfır Mustafa rolündeki Tony Revolori'nin oyunculuğu ise takdire şayandı. 



Ben bu filmi çok keyif alarak ve eğlenerek izledim. Son zamanların yapılmış en başarılı komedi ve dram filmi diyebilirim. Bu tarz filmlerden hoşlananlar için gerçekten kaçırılmaması gerekir diye düşünüyorum. 

Filmin Fragmanı:




KEYİFLİ SEYİRLER....

2 yorum:

  1. Kostümler, oyuncuların üstün performansları, karakterlerin yerine oturmuşluğu, senaryosu ile mutlaka herkesin izlemesi gereken ve herkesin beğeneceği türden bir yapım.

    YanıtlaSil
  2. İyi ya zaten bir bahaneyle izleyecektim bu filmi bugünkü film seansımı buna ayırım...

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...