8 Temmuz 2014 Salı

Kitap İncelemesi / Bir Yaz Gecesi Rüyası-William Shakespeare

                

Merhabalaaarr...  Blog yazmadan önce de devamlı severek takip ettiğim sevgili Pınar, blogunda "Yazar Ayları" adı altında bir etkinlik düzenliyor. Bu etkinliğin amacı her ay başka bir yazar belirlemek ve o yazarın bir eserini okumak. Böylece bu ay William Shakespeare seçildi. Bende ufak bir araştırma yapıp hemen okumak istediğim kitaba karar verdim. Hem şu sıcak yaz günlerine yakışacağını düşündüğüm hemde içerik açısından farklılığıyla beni cezbettiği için "Bir yaz gecesi rüyası"nı okumaya karar verdim. 

Kitap, büyü ve yanlışlıklar komedisidir. Gerçekten okurken insan o kadar eğleniyor, o kadar mutlu oluyor ki anlatamam. Shakespeare'in bu oyunu hangi tarihte yazmış olduğu tam olarak belli değilmiş ama tahminen bir soylunun düğünü vesilesiyle saray için yazılmış, sonradan halk tiyatrolarında oynanmış. Ama kitabın içindeki ufak ipuçları ile 1594-1596 yılları arasında yazıldığı tahmin ediliyor. Tabi ki konusu aşk ve evliliktir. Kitap hakkında bu kısa bilgilerden sonra sizlere biraz karakterlerden bahsetmek istiyorum.

  • Theseus - Atina Dükü
  • Hippolyta - Amazonlar Kraliçesi, Theseus'un nişanlısı
  • Egeus - Hermia'nın babası
  • Hermia - Egeus'un kızı, Lysander'a aşık
  • Lysander - Hermia'nın sevdiği genç ve Hermia'ya aşık olan genç 
  • Demetrius - Hermia ile evlenmek isteyen genç
  • Helena - Demetrius'a aşık
  • Philostrate - Theseus'un şenlikçibaşısı
  • Oberon - Periler Kralı
  • Titania - Periler Kraliçesi
  • Puck (ya da Robin Goodfellow) - Peri
  • Bezelye Çiçeği, Örümcek Ağı, Pervane, Hardal Tohumu - Diğer periler
  • Peter Quince (Prolog) - Marangoz
  • Francis Flute (Thisby) - Körükçü
  • Nick Bottom (Pyramus) - Dokumacı
  • Tom Snout (Duvar) - Tenekeci
  • Snug (Aslan) - Doğramacı
  • Robin Starveling (Ay ışığı) - Terzi

Karakterleri görünce aman Allah'ım ben bunların  hepsini karıştırırım dedim ama kitabı okumaya başlayınca öyle olmadı. O yüzden gözünüz korkmasın. Hepsi bal kaymak gibi geldi, okudukça okuyasım, güldükçe gülesim geldi. 

Theseus ve Hippolyta evlilik arifesinde mutlu bir çifttir. Düğünlerinin ne kadar güzel olacağının hayalini kurarlar. Bu sırada Egeus, kızı Hermia'yı Demetrius ile evlendirmek istemektedir ama Hermia, Lysander'e aşıktır ve onunla birlikte olmak istemektedir. Fakat Antik Atina geleneklerine göre Hermia babasının istediğini yerine getirmek zorundadır yoksa cezalandırılacaktır. Theseus, Hermia'yı bu yüzden tekrar düşünmesi için uyarır. Böylece Hermia ve Lysander kimseye görünmeden kaçıp gitmeye karar verirler. Hermia, bunu sadece en yakın arkadaşı Helena'ya anlatır. Helena da Demetrius'u tekrardan görüp onunla konuşabilmek için Demetrius'a bütün planı anlatır. Gece Hermia ve Lysander kaçarken Demetrius onların peşine düşer, Helena da Demetrius'un peşine :) 


"Aşk, basit ve değersiz şeyleri bile
biçimlendirip onu değerli yapabilir.
Aşk gözleriyle değil, hayaliyle görür,
Ve kanatlı Cupid resimlerde bu yüzden kördür.
Aşkın hayalinde düşümeye yer yoktur;
Kanadı var, gözü yoktur, çevresine bakmadan uçar gider.
Bu yüzden aşk bir çocuktur, onun için yanılır seçimlerinde."

Tüm bu olaylar olurken bir tiyatro grubu da Theseus ve Hippolyta'nın düğünü için bir oyun hazırlamaktadırlar. 

Ve bir tarafta da periler aleminde işler değişmektedir. Çünkü Oberon ve Titania Oberon'nun kıskançlığı yüzünden tartışmaktadırlar. Titania'ya çok sinirlenen Oberon bir plan yapar ve Puck'u çağırıp ondan bir aşk iksirini Titania uyurken gözüne damlatmasını ister. Böylece Titania uyandığında karşısına ilk çıkan şeye delicesine aşık olacaktır. Bu sırada Helena ve Demetrius'un kavga ettiğini de görmüş olan Oberon, Puck'a yolda gördüğü Atinalı bir gence de damlatmasını söyler. Fakat Puck herşeyi tamamen birbirine karıştırır ve Demetrius yerine Lysander'in gözüne damlatır ve ne yazık ki Lysander'i uyandıran kişi Helena olur ve Lysander gözünü açtığı gibi Helena'ya aşk sözcükleri söylemeye başlar. Buna karşılık Helena sinirlenir, çünkü Demetrius'a olan aşkından onunla dalga geçildiğini düşünür. 



Bunlar bir köşede birbirleriyle uğraşırlarken Puck tiyatro grubuyla karşılaşır ve illa kötülük peşinde olduğundan Bottom'un kafasını eşek şekline dönüştürür. Böylece grubun geri kalanı korkup, olabildiğince oradan kaçmaya başlarlar. Ve bu sırada periler kraliçesi Titania uyanır ve karşısında Bottom'u görür. Ona birden aşık olup, perilerine onu rahat ettirmelerini emreder. 

Bütün bu karmaşayı Oberon öğrenir ve olayları düzeltmek için Demetrius üzerinde kullanır aşk iksirini. Ve Demetrius'ta Helena'ya aşık olur. Böylece Lysander ve Demetrius, Helena'ya iltifatlar edip aşk sözcükleri söylemeye başlarlar. Helena kendisiyle dalga geçildiğini düşünmeye devam eder. Bu sırada olanları gören Hermia gözlerine inanamaz ve Helena'ya sinirlenip, onu kovmaya başlar. Lysander ve Demetrius'ta birbirlerini dövmek üzeredirler. Ve böylece Oberon Puck'a hepsini uyutup her şeyi eski haline getirecek sihirli tozu serpmesini söyler. Hepsi derin bir uykuya dalar. 

Bu sırada Atina dükü Theseus, nişanlısı Hippolyta ve Hermia'nın babası Egeus düğün hakkında konuşurlarken bu dört genci uyurken görürler. Theseus, Hermia'nın kararını açıklayacağı günün bugün olduğunu hatırlar ve onları uykularından uyandırtır. Hepsi uyandıklarında olan biten her şeyi bir rüya olarak hatırlarlar. Her şey eski haline geri döner. Tek fark ise Demetrius artık Helena'ya aşıktır. Böylece Theseus, Hermia'ya ceza vermek yerine bu iki çifti de evlendirmek için düğünlerine götürmeye karar verir.



"Garip mi garip, gerçekten de öte;
Böyle geçmişten kalma acayipliklere,
Peri masallarına inanmam ben asla.
Aşıklarla kaçıkların fantezileri biçimlendirmede
Öylesine ateşli beyinleri var ki,
Görürler soğukkanlı mantığın görmediklerini.
Deli de, aşık da, şair de,
Fantezilerle donatılmıştır her üçü de,
Bunların ilkinin gördüğü şeytanlar
Cehenneme bile sığamayacak sayıdadırlar:
İşte bu delinin ta kendisidir.
Aşık ise çılgının tekidir,
Helen'in güzelliğini bulur bir çingenenin yüzünde." 

Böylece düğün alanına gidip tiyatrocuların (Bottom, Quince, Snug, Flute, Robin, Snout) hazırladıkları oyunu izlemeye başlarlar. O kadar komik bir şekilde oynarlar ki gerçekten izleyenleri eğlendirirler ve tabi ki bizim gibi okuyanları da :) 


Oyunun bitiminde Oberon ve Titania herkesi kutsamak için ortaya çıkarlar. Puck ise şunu söyler: 


"Can sıktıksa biz gölgeler,

Şunu düşünün ve hoş görün:
Size görünürken biz demin 
Kestirdiniz farz edin,
Bu zayıf ve havai tema
Bir şey değil düşten başka."

Yani her şey aslında bir rüyaymış... 





Bir solukta okuduğum bu kitabı herkese tavsiye ederim. 


Keyifli okumalar....

4 yorum:

  1. Ben de yazarın Hamlet'ini okudum gerçekten çok güzeldi. Bu kitabı da okunacaklar listeme girdi :)

    YanıtlaSil
  2. Şiddetle tavsiye ederim. Çok eğlenceli, komik ve akıcı. Keyifli okumalar dilerim :)

    YanıtlaSil
  3. Ben de Kış Masalı 'nı severek okudum bu ay , keyifli okumalar. Bu arada blog keşif etkinliğinde gördüm geldim :)

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...