2 Temmuz 2014 Çarşamba

Kitap İncelemesi / Tonio Kröger-Thomas Mann




Kitaptan bahsetmeden önce sizlere Thomas Mann hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. Öncelikle bu yazarın dilini ve anlatım tarzını sevmek gerçekten çok zor. Kitaplarında öyle heyecanla bekleyip acaba şimdi ne olacak diye beklenen olaylar olmuyor. Genelde durağan ve ağır gidiyor. O yüzden kitap çok az sayfalı bile olsa bitmesi biraz zaman alıyor. Goethe ve Nietzsche gibi birçok ünlü yazardan etkilenmiştir. Soylu sınıfı ile sanatçı sınıfı arasındaki fark eserlerine konu olmayı başarmıştır. Hayat hikayesiyle de kendinden çokça söz ettiren T.Mann'nın homoseksüel olduğu da bilinmektedir. Hatta çocuklarından bazıları da onun gibi homoseksüeldir. 

Tonio Kröger aslında bir nebze Thomas Mann'nın otobiyografisi niteliğindedir. Novella sınıfından olan bu kitap, çok yavaş ilerleyen ve zaman zaman anlaşılması gerçekten güç olan bir eserdir. Kısaca içeriğinden bahsetmek gerekirse kitap soylu sınıfından gelmesine rağmen sanatçı olmak isteyen Tonio'nun küçük yaşta ilgi duyduğu Hans Hansen'e olan hayranlığıyla başlıyor. Hans soylu sınıfından fakat Tonio sanatçı sınıfından olduğu için aralarındaki ilişki imkansızlaşıyor. Kitapta en çok dikkat çekici durum ise Nazi Almanya'sının o dönemde etkili olmamasına rağmen gerçek Almanların sarışın ve mavi gözlü olduğuna bir gönderme yapılmıştır. Tonio melez olduğu için Almanlar tarafından hem dış görünüşü hem de isminin tuhaflığından dolayı hep eleştirilmektedir. Kitabın içinde T.Mann, Schiller'e olan hayranlığını da "Don Carlos" eserinden söz ederek göstermiştir. Tonio'nun ikinci aşkı Inge Holm adındaki bir soylu kıza olmuştur. Fakat tabi yine karşılıksız kalmıştır bu ilgisi. Sanatçılık yolunda ilerleyen Tonio daha sonra güneye doğru seyahat etmeye başlar. Bu sırada ressam arkadaşı Lisaweta ile olan konuşmaları kitabın ana düşüncesini yansıtmıştır. 
"meslek deyip durmayın Lisaweta Ivanovna! Edebiyat kesinlikle bir meslek değil, bir lanettir-bilmiş olasınız. İlk olarak ne zaman kendini gösterir bu lanet? Erken, korkunç derecede erken. Daha tanrıyla, dünyayla esenlik ve uyum içinde yaşamanız gereken bir zamanda."
 Tonio Kröger yada Thomas Mann mı demeliyim bilmiyorum ama bu kişinin sanatçı kesim ve burjuva kesimi arasındaki git gel durumlarını anlatmaktadır. Kitabın her kesime hitap ettiğini düşünmüyorum ama Thomas Mann hakkında bilgi almak ve o dönemin sanatçı sorunlarını görmek isteyenler için ideal bir kitap. 




Ve ayrıca Thomas Mann ve ailesi hakkında yapılmış Thomas Mann'ın kızı tarafından anlatılan filme de bir göz atmanızı tavsiye ederim.



Keyifli okumalar....

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...