13 Ağustos 2014 Çarşamba

Kitap İncelemesi / Fang Ailesi-Kevin Wilson




Ne fenadır aslında, bizi sevmekten
vazgeçmezler, biz de onları

O küstahlıkları inanılır gibi değildir,
bizi yaptılar diye. Nasıl yaptılarsa.

Ya hayatları: Elbette biz
daha iyisini yaparız.

-WILLIAM MEREDITH. "PARENTS"


Kitabın Konusu:

Kitap bölümlere ayrılmıştır. Bir günümüz, bir geçmiş olacak şekilde bize Fang ailesini yakından tanıtıyor. Fang ailesi üyeleri, halka açık alanlarda kendi sanatlarını ortaya koymaya çalışıyorlar. Alışveriş merkezlerinden tutun restoranlara, restoranlardan tutun parklara, aklımıza gelen her yerde sanatlarını icra etmeye çalışıyorlar. Ve tabi ki bunları aralarından birisi mutlaka kayıt altına alıyor. Caleb ve Camille Fang, çoğu zaman çocukları Annie ve Buster'dan bile ne yapacaklarını saklayarak, onlarında doğaçlama bir şekilde oyunlarına katılmalarını istiyorlar. 

Çocuklar, üzerlerindeki bu baskıdan sıkılmış ve yorulmuşlardır. Bu onların psikolojilerini de alt üst etmiştir. Kim ister ki böyle çılgın bir anne babaya sahip olmayı... Neyse daha sonra ailelerini terk etmeye karar veren Annie ve Buster şehirden ayrılıp kendi hayatlarını yaşamaya karar verirler.

Annie, ünlü bir oyuncu olmak için çabalarken, Buster ise yazar olaya karar verir. Ama bir gün işler karışır. Annie'nin üstsüz fotoğrafları internette yayılmaya başlar ve eskisi gibi istenen bir oyuncu olmamaya başlar. Bu sırada Buster'da bir röportaj sırasında patates bazukasıyla suratından vurulur ve suratı tanınmayacak durumu gelir. Bütün bu olaylardan sonra iki kardeş anne babasının yanlarına dönüp kendilerini iyileştirmeye karar verirler. Caleb ve Camille Fang hiçbir sorun çıkartmadan çocuklarının geri dönmelerine ses çıkartmazlar. 
Fakat bir gün Caleb ve Camille Fang ortadan kaybolurlar. Polis arabalarının yol kenarında bulunduğunu ve arabanın etrafında babalarının kanı olduğunu söyler. Gelgelelim çocuk A ve B buna inanmak istemezler, anne babalarının yine oyun oynadıklarını düşünürler ve böylece onları ortaya çıkartmak için çeşitli yöntemler denemeye başlarlar.



Yorum:

Kitap, bana kalırsa bir dramı gözler önüne sermektedir. Bir ailenin dramı... Kendini sanata adamış bir anne babanın çocuklarını da kendileri gibi yetiştirmeye çalışmaları ama çocukların bunu kabul etmek istememeleri hatta anne babalarından nefret etmeye başlamaları ve bunun sonucunda da zarar görmelerini konu alan bu kitap bence bize çok şeyi göstermeyi hedeflemiş durumda. Kitaptan etkilenmedim desem tamamen yalan söylemiş olurum. Kendimi Fang ailesinin bir üyesi gibi hissettim. Annie ve Buster'ın neler hissettiğini anlamaya çalıştım. Böyle bir ailem olsaydı neler yapardım acaba diye düşündüm ve çoğu zaman çocuk A ve B için gerçekten üzüldüm. Bir çok yerde kitabın sonunun çok eleştirildiğini gördüm. Ama ben beğendiğimi söyleyebilirim. Çünkü kitap bittikten sonra kendime şu soruyu yönelttim:

"Acaba kendi hayatımı mı yaşıyorum, yoksa sadece birilerinin figuranı mıyım?"




Kitabın yazarı Kevin Wilson'u yakından tanımak isteyenler için bulduğum çok güzel bir söyleşiyi şu linkte bulabilirsiniz.

KEYİFLİ OKUMALAR....



3 yorum:

  1. waww listeme bu kitap da girdi. Güzelmiş konusu. Severim bu marjinal tiplemeleri hayatta da dahil. Yazın için de teşekkür, değerlisiniz değerli bu yazdıklarınız için. Haydee kolay geleee :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaptaki bütün karakterler bildiğiniz problemli tipler :) o yüzden eğlenceli oluyor okurken. Teşekkür ederim sizde değerlisiniz. Bende bu tarz kitap önerilerinizi merak ediyorum. Keyifli okumalar.... :)

      Sil
    2. Ben daha çok var oluşu çözümleyen ya da arayış kitaplarını severim. Veronika Ölmek İstiyor, Tutunamayanlar gibi buldukça sadece onları okumaya çalışırım aslında ne de olsa okuduğumuz her an önemli... :)

      Sil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...